1. Csajkovszkij kandúrja

  Yosif Kotek (1855–1885), orosz hegedűművész és zeneszerző. Jan Hřimalý-nál tanult hegedülni, zeneszerzésre Csajkovszkij oktatta. A Moszkvai Konzervatórium igazgatója akkoriban Nyikolaj Rubinstein volt, aki Nagyezsda von Meck figyelmébe ajánlotta a fiatal hegedűst. Egy évvel később, 1877-ben Csajkovszkij Koteknek dedikálta Valse Scherzóját, sőt még arra is engedélyt adott neki, hogy a hangszerelési munkákat elvégezze. 1878-ban Kotek hívta fel a zeneszerző figyelmét arra, hogy a D-dúr hegedűverseny szólójában technikai problémák vannak, Csajkovszkij figyelembe vette Kotek ajánlását. Zongorás kísérettel 1878. április 3-án adták elő a művet szűk körben, a svájci Clarens-ben, von Meck asszony birtokán. Kotek, miután Berlinben, Joachim Józsefnél tanult tovább, a Berlini Zeneművészeti Főiskola tanára lett. Írt néhány etűdöt, egyéb hegedűdarabokat, amelyek néhány évig népszerűek voltak.

  Ezek a hivatalos adatok. A helyzet az, hogy Csajkovszkij szerelmes lett Kotekbe, legalábbis erről tanúskodnak akkoriban írt levelei. Kotek volt a kedvenc tanítványa, „cserébe” a fiatalember Csajkovszkijt tartotta a legnagyobb zeneszerzőnek. A mester csak „kotiknak”, kandúrnak hívta kedvencét. Nem véletlen, hogy Kotek korai halálát csak nagy nehézségek árán dolgozta fel.

   
 1. balintradoczy likes this
 2. radomanci likes this
 3. mecsekalja likes this
 4. rrock0ut likes this
 5. tamasbodi reblogged this from ukridge and added:
  ezt en is kiprobalom!
 6. tamasbodi likes this
 7. ukridge likes this
 8. almschlafittchen likes this
 9. adambosze reblogged this from ukridge and added:
  Remek!
 10. ukridge reblogged this from adambosze and added:
  Nagyon menő volt, hogy egy kisebb társasággal épp a Bartókot hallgattuk dél körül, amikor is Bősze Ádám nekiállt ezt a...
 11. hofstatterbela likes this
 12. justtoshowoff likes this
 13. ludovikashangulat likes this
 14. harompe likes this
 15. pufivipcsi likes this
 16. borcsok likes this
 17. missingvalues reblogged this from adambosze and added:
  szép történet.
 18. missingvalues likes this